Waar een bezoek aan Goor van het Oekraïense Staats Harmonieorkest uit Kyiv wel niet toe kan leiden. Uiteindelijk ligt namelijk het bezoek van dit harmonieorkest in 1989, waarbij de leden bij gastgezinnen werden ondergebracht, aan de basis van 35 jaar vriendschap. Deze vriendschap werd in mei 1991 omgezet in een officieel vriendschapsverdrag tussen de voormalige gemeente.

Goor en het Pechersk district in Kyiv. In juli 1991 werd de voorloper van de Vereniging Hof van Twente – Kyiv-Pechersk opgericht omdat door middel van een actieve vereniging beter kon worden voorzien in verdergaande democratisering en inbedding in de samenleving van de activiteiten voortvloeiende uit de uitwerking van dit Vriendschapsverdrag.

De vereniging stelt zich ten doel:

  • Het bevorderen van contacten op cultureel, economisch, educatief, medisch, sociaal, sportief en wetenschappelijk gebied tussen de bewoners van de Hof van Twente en Kyiv;
  • Het verstrekken van humanitaire hulp ten behoeve van instellingen in de stad Kyiv;

Dit alles in de ruimste zin van het woord.

De doelstellingen worden nagestreefd in relatie tot de gehele stad Kyiv en in het bijzonder tot de bewoners van het centraal district Pechersk van de stad Kyiv in verband met het Vriendschapsverdrag tussen de gemeente Hof van Twente en het bestuur van dit district.

Vanwege de huidige oorlogssituatie in Oekraïne richt de hulp van de vereniging zich nu ook op andere getroffen gebieden, dit in samenwerking met o.a. Open Door Ukraine. Daarnaast ondersteunt de vereniging Oekraïense vluchtelingen in de Hof van Twente.

Beknopte historische terugblik

De afgelopen 35 jaar zijn er een groot aantal benefietconcerten en uitwisselingsprogramma’s georganiseerd en verscheidene transporten voor humanitaire hulp geweest ten behoeve van onder andere kinderziekenhuizen en scholen. Daarbij werd samengewerkt met instellingen en bedrijven in Twente en omgeving.

Vanaf 2022 is de vereniging ook volop actief in het opvangen en onderbrengen van vluchtelingen uit alle delen van de Oekraïne bij gastgezinnen en op andere locaties in samenspraak met de gemeente Hof van Twente en welzijnsorganisatie Salut. Met diverse activiteiten en dankzij veel donaties is er een aanzienlijk bedrag bijeen gebracht dat wordt besteed aan hulp aan de vluchtelingen en straks aan een bijdrage in de opbouw van Oekraïne en Kyiv in het bijzonder. Zo heeft de vereniging bijvoorbeeld een grote hoeveelheid medicijnen en apparatuur gekocht waarom was gevraagd vanuit Kyiv.

Hoe worden de doelen bereikt?

De vereniging tracht haar doel te bereiken onder meer door het organiseren van bijeenkomsten, concerten, uitwisselingsprogramma’s, reizen, transporten voor humanitaire hulp en het verwerven van daartoe bestemde fondsen, alles in de ruimste zin.

Gastgezinnen

Een belangrijke rol bij het ontwikkelen en het in stand houden van de vriendschapsband tussen Hof van Twente en Kyiv is vervuld door de vele gastgezinnen in de gemeente Hof van Twente, die de gasten uit Kyiv gratis onderdak en verzorging aanbieden tijdens hun verblijf. Daarnaast zijn de vele vrijwilligers een onmisbare schakel bij het in stand houden van de contacten tussen Hof van Twente en Kyiv.

Sponsoren

Onmisbaar is ook de hulp van de sponsoren (bedrijven, particulieren en de gemeente Hof van Twente). Hun financiële bijdragen zorgen telkens weer voor aanvulling van de financiële middelen ten behoeve van de organisatie van de hulp en eerdergenoemde activiteiten.

Om die reden is de grote betrokkenheid van de inwoners van Hof van Twente (en omliggende gemeenten) van het allergrootste belang voor de instandhouding van de vriendschapsband met Kyiv in de toekomst. Zij zijn het vooral die samen met de inwoners van het Pechersk District de fakkel van samenwerking en vriendschap brandend kunnen houden, zoals dat ook in zijn essentie de bedoeling is van een Vriendschapsverdrag.

Gezien de huidige situatie in Oekraïne is dat nu meer dan ooit van belang.

Bestuur Vereniging Hof van Twente – Kyiv-Pechersk

Voorzitter: Jan Lentelink
Secretaris: Frans Hermans
Penningmeester: Loes Pieper
Leden: Truus Semmekrot, Wim Semmekrot en Rijk Wibbelink